De maat van een handschoen

De maat van een handschoen wordt uitgedrukt in inches (2,54 cm). Bijvoorbeeld 10, 11, 12 of 12,5 inch. Wat veel kopers niet weten is dat de inchmaat van een handschoen niets zegt over de grootte van de handopening van de handschoen. Het kan zijn dat een handschoen van 13” toch te krap aan de hand zit. Ook andersom geldt dat een handschoen van 11,5” juist te ruim kan aanvoelen. De enige manier om zeker te weten of een handschoen lekker zit, is om deze te passen.

De officiële lengte van een handschoen wordt bepaald door te meten vanaf de onderkant van de palm (de hiel) van de handschoen tot de punt van de langste vinger van de handschoen. Daarbij moet het meetlint helemaal plat tegen de binnenkant van de handschoen gelegd worden.

De spelpositie is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste handschoen. Een buitenvelder wil het liefst een zo lang mogelijke handschoen hebben, tot ongeveer 12 ¾ inch. Een binnenvelder kiest juist voor een kleinere handschoen met een ondiepe “pocket”. Een MLB (Major League Baseball) tweede honkman gebruikt meestal een 11 inch handschoen of korter. Op het derde honk wordt vaak gekozen voor een handschoen tot 12 inch, terwijl de korte stop kiest voor een handschoen tussen de 11 en 11,5 inch.

Voor de jeugd gelden wat anders regels.

Zoek voor kinderen tussen de 5 en 8 jaar naar een handschoen van 9 of 10 inch die zacht en soepel is. Belangrijk is dat de handschoen niet te zwaar is. Bij twijfel kies dan liever voor een kleinere dan een grotere handschoen. Voor spelers van 9 tot 11 jaar is een handschoen van 10,5 of 11 inch vaak het meest geschikt terwijl 12-jarigen met een 11,5 inch het beste uit de voeten kunnen. Tegen de tijd dat een speler 13-14 jaar wordt, komen de volwassen handschoenen in beeld van 12 inch en groter. Maar blijf steeds goed opletten dat de handschoen niet te zwaar is voor de speler of speelster.


All-American Sports
Austin Fasting

Bron:

“Glove Affairs, The Romance, History, and Tradition of the Baseball Glove, Noah Liberman, 2003.
Place holder for preview images